Sofia Ståhls tankar om träning och utmattning

Sofia Ståhls tankar om träning och utmattning

Sofia Ståhls tankar om träning och utmattning

Vägra väggens ambassadör Sofia Ståhl, PT-Fia med hela Sverige har skrivit om sin relation till träning i samband med sin utmattning. Texten är utdragen från Sofias blogg.

 

Sofia Ståhls tankar om träning och utmattning

När jag blev sjuk i utmattningsdepression 2012 så sjukskrev min läkare mig med omedelbar verkan och förbjöd all fysisk och psykisk belastning. Jag fick i princip bara gå hem och bädda ner mig.

 

Under året som följde så fick jag ofta höra att jag borde träna. För träning ”hjälper ju”.

 

Men för mig blev det bara ännu sämre. När jag försökte träna så blev jag sängliggandes i ett par dagar av ansträngningen. Och eftersom ”alla” sa att träningen är så himla viktig att hålla i så blev det förknippat med press och ångest. Jag kände mig redan djupt värdelös, och att då försöka tvinga sig själv att vilja träna förstärkte känslan eftersom jag inte klarade av det.

 

Jag fick länge mjölksyra av att gå uppför en trappa, och fick pausa för att vila. 24 år gammal kunde jag  inte ta mig upp för en hel trappa utan paus. Då är rådet att träna ganska svårt att möta.

 

Det är nu viktigt att poängtera att jag inte säger att vi ska sluta träna när vi blir sjuka (utbrända), jag menar att vi bör vara försiktiga med hur vi uttrycker oss, vilka råd vi ger och framförallt att välja hur vi formulerar träning. För en utbränd person kan det vara träning att gå ner till soprummet och ta hissen tillbaka. För en utbränd kan det vara träning att ta en dusch, klä på sig och till och med tvätta håret. För en utbränd kan det vara träning att stå upp en timme och laga mat.

 

Jag som ex-utbränd hade önskat att vi pratar mer om rörelse än om träning, och att vi framförallt värderar all form av rörelse, yoga, trädgårdsarbete, lek, promenader, rörlighetsträning och vardagsmotion lika högt som tunga intervaller, crossfit och allt det där som ger blodsmak.

 

Läs hela blogginlägget här: LÄNK

Maria Ergül

maria

Maria Ergül är grundare och generalsekreterare för Vägra väggen. Hon är en debattör som inte räds för att sticka ut hakan. Hon har jobbat med HR inom globala industrier sedan 2009. Hon har stort intresse för ledarskap- och organisationsfrågor och ser hållbar utveckling som nyckeln till framgång.

3 Comments

Hej!
Skönt att höra att någon känner som jag. Är också en träningsperson men orkar ännu inte mer än promenader, mindfulness. Det blir ett krav när man inte orkar. Men många råd sägs och ibland blir man helt förblindad av det. Våga lita till sig själv var man står just nu är ledordet tycker jag och massa kärlek, förståelse ❤️

Åh, vad jag hade önskat att jag hade förstått det i början! Jag var slav under Anders Hansens ”hjärnstark” men tillslut föll jag ju ihop i en liten hög… Utmattningen gick ju inte att träna bort! Nu har jag vilat i nio månader och har fortfarande dåligt samvete över min kondition och svaga kropp. Det är tufft när man är van att kämpa på, att ge upp något (typ allt!)

Hej Josefine,
Tack för att du delar med dig =)

Det viktigaste steget är att initialt acceptera att man är sjuk, att man inte har samma energi och ork som förut MEN att man kommer att komma dit om man ger sig själv tid och är snäll mot sig själv. När man tränar så triggar man igång kortisonhalten i kroppen vilket gör att stressen ökar istället för avtar. Det är därför lugn träning, promenader och närhet till naturen rekommenderas.
Kram på dig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *