Historik

Vägra väggen grundades 2017 av Maria Ergül

Livet hade gått i ett rasande tempo, vilket jag stimuleras av. Jag ville vara med överallt. Varför säga nej, när ett JA ger mig så mycket mer? Jag var HR-chef på ett globalt företag, mitt i karriären och jag kände mig behövd, både som människa och professionellt på min arbetsplats. Men glädjen i att säga JA övergick snart i en önskan om att aldrig bli tillfrågad, jag kunde inte säga nej, det gick emot mig, det var inte Maria, – jag kunde – jag ville – jag skulle. Jag började sova dåligt, mindre än 4 timmar per natt, ibland ännu mindre. Blev aggressiv. Pratade bort mina återkommande domningar i högerarmen på att jag varit på gymmet och överskattat min förmåga. Men tiden kom ifatt mig. Det gör den alltid.

Jag blev utbränd
Utmattningsdeprimerad. Det brukar kallas, att gå in i väggen. Jag såg aldrig någon vägg, jag kände ingen krasch, det tog aldrig slut. Plötsligt tappade jag fotfästet en dag och väggen kändes mer som att falla utför ett stup. Sanningen är att alla kan drabbas av utmattning och vi måste prata om det. Ta ett helhetsgrepp kring vår tids stora hälsoutmaning. Tillsammans. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till att människor sjukskrivs i Sverige. Majoriteten av dessa fall är ”reaktion på svår stress”, utmattning. Vi lever i en alltmer globaliserad och digitaliserad värld där kraven på alla ökar med vindens fart. Vi måste stanna upp. Hitta en väg. Få ett stopp. Det blev startskottet till insamlingsfonden Vägra väggen.

Med Vägra väggen vill jag bidra till att skapa en öppen dialog kring utmattning. Ingen ska behöva leva med det i hemlighet. Ingen ska behöva känna skam, skuld eller misslyckande, oavsett bakomliggande orsak. Jag vill bryta isen och bidra till att fler vågar söka hjälp i tid. Det är när vi söker hjälp i tid – vi kan bli räddade i tid.

Min vision är att utrota utmattningssyndrom. Jag vill leva i en värld där Vägra väggen inte behövs. Det kommer att krävas mycket av många för att nå dit. Och det kommer att ta tid. Vi behöver din hjälp.

Maria Ergül
Founder Vägra väggen

info@vagravaggen.se