Maja blev sjuk i utmattning innan hon ens fyllt 20 år

Maja blev sjuk i utmattning innan hon ens fyllt 20 år

Maja blev sjuk i utmattning innan hon ens fyllt 20 år

”Ryck upp dig” – ”Tänk positivt” – ”Du är ju bara lat”, var kommentarer som mötte Maja när hon drabbades av utmattningssyndrom för drygt fyra år sedan.

Maja hade precis tagit studenten och gjorde det många ungdomar drömmer om; hon flyttade till Stockholm för att följa sina drömmar. Men ganska tidigt märkte Maja att något var fel, hon blev orkeslös och grät varje dag. Efter bara tre månader i Stockholm flyttade hon hem till Skellefteå för att hälsan blev allt sämre, hon beskriver det som att, ”gå in i dimman”. Kort därefter blev Maja sjukskriven för utmattningssyndrom. Idag har hon varit sjukskriven i nästan fyra år.

 

När Maja sökte läkarvård under sin tid som sjukskriven möttes hon av en läkare som sa; ”Hur kan du vara utmattad, du har ju inget jobb?”. Kommentarerna gjorde henne mest bara arg, men hon vände det till något kreativt och gjorde broderier av de ”råd” hon fått av omgivningen.

-Jag gör det för att lyfta att det som omgivningen ibland tror är peppande råd nästan alltid stjälper, säger Maja.
”Jag ville inte ens träffa mina kompisar, jag ville inte träffa någon. Jag blev bara tröttare och tröttare”, berättar Maja.

 

Med lite distans till sin sjukdom har hon sina aningar om varför just hon drabbades av utmattningssyndrom.

– Allt i mitt liv har jag värderat i prestation, säger Maja. I min familj gör man det. Man jobbar mycket och har fullt med aktiviteter på fritiden. Om kalendern var så full att jag inte kunde träffa en vän på två veckor var det ”härligt”. Hon har även brottats med ångest sedan barnsben vilken hon tror bidragit till sjukdomen.

 

Idag är Maja sjukskriven på heltid. Stöd från familj och sambon gör att hon orkar kämpa vidare. De dagar som känns tyngst och mörkast försöker hon sysselsätta sig med något enkelt för att inte gräva ner sig totalt. För Maja har det varit svårt att skilja på henne som person och det sjuka. Hon har börjat identifiera sig som Maja, hon som alltid är sjuk.
– Det viktigaste i livet är att må bra. Allt du tidigare trodde var viktigt ger dig inte lycka om du inte är frisk, säger Maja.

 

Hon har anpassat sitt liv till sin sjukdom. En av de mest framträdande konsekvenserna av utmattningen är att hennes tidigare ”superkrafter” minnet och sinnet för detaljer är borta. Idag måste hon skriva ner minsta sak för att hon överhuvudtaget minnas. Maja berättar att hon tidigare aldrig ens behövt använd en kalender. När hon är på Café med vännerna sitter hon med ryggen mot ingången för att minska på intrycken.

 

Maja har en rad konkreta förslag på vad som måste göras för att undvika att fler hamnar i en utmattning. – Man måste sluta glorifiera stress, det är inte coolt att vara stressad, säger Maja. Arbeta för att ta bort stigmat så att folk vågar prata och söka hjälp tidigt. Sverige har inte råd att så många unga drivna tjejer ligger hemma sjuka i utmattning, avslutar Maja.

 

Samhällets jakt efter perfektion kliver i rasande takt längre ned i åldrarna. Barn och ungdomar ställs inför orimliga krav och förväntningar av såväl skola som samhället. Framförallt är det unga tjejer som drabbas av de höga förväntningarna. Man behöver fundera över vilka värden det är som ska belönas i samhället. Fortsätter den negativa utvecklingen av stress som den gör idag riskerar vi att få en redan utbränd generation som ska kliva in på arbetsmarknaden om några år.

Vid tangentbordet,

Maria Ergül

Profilbild

admin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *